29 Березня,
01:08

Полтавастандартметрологія надає рекомендації щодо продуктів харчування до Великого посту

24.03.2016 11:27
Нині триває Вели́кий піст - прадавня християнська традиція обмежувати свою плоть перед Великоднем на знак наслідування Ісуса Христа, який постився у пустелі сорок днів. Християни усіх конфесій поправу вважають цей час найкращим для очищення тіла і духу, адже щирий віруючий повинен не лише обмежувати себе в їжі, а й намагатися максимально позбутися від негативних думок, налагодити стосунки з близькими та полишити гріховні шкідливі звички, причому духовна складова посту вважається значно важливішою від тілесної. 

На жаль, чимало людей не просто плутають піст із звичайною дієтою, а ще й завдають своєму організму непоправної шкоди, адже далеко не всі «знежирені» та «дієтичні» продукти, які представлені у торгівельній мережі, безпечні для нашого здоров’я. До того ж, безграмотність покупців завжди була на руку спритним підприємцям, які буквально спекулюють на темі пісних продуктів. 

Так, наприклад, на маркуванні деяких макаронів, лавашу чи вареників, в складі яких і раніше не було ні яєць, ні молока, з’являються рекламні логотипи: «Дозволено під час посту», «Для пісних страв» тощо. Спеціально до посту виробники стали виготовляти вегетаріанські ковбаски та сосиски. В них дійсно немає м’яса, зате є модифіковані крохмаль та соя, багато ароматизаторів, смакових добавок і барвників, дякуючи яким смак і запах такої ковбаси нічим не відрізняється від справжньої. Обов’язковий компонент псевдом’ясних ласощів, а до їх переліку входять і соєві пельмені, котлети та інші дешеві напівфабрикати - підсилювач смаку глутамат натрію (Е621), який здатний перетворити найгіршу їжу на смакоту. Щоправда, він згубно впливає на зір, руйнує клітини мозку та провокує цілий ряд інших проблем із здоров’ям. Тож чи варто купувати подібні сумнівні продукти? Якщо Ви не в змозі відмовитися від м’ясних ласощів, краще вже вживати натуральне м’ясо, ніж напівсинтетичний його імітатор!

Так звані «дієтичні» безалкогольні напої вирізняються тим, що цукор у них замінено на аспартам чи інші підсолоджувачі штучного походження, вживання яких згубно позначається на нашому здоров’ї. 

Не інакше, як непорозумінням можна назвати і пісні «сметану» та «сир», на маркуванні яких уточнюється, що це не що інше, як продукти сирні та сметанні, тобто виготовлені із заміною молочної сировини гідрогенізованими рослинними жирами. 

Зазвичай, ці ж самі рослинні жири входять і до складу кондитерських виробів, які окремі підприємливі ділки теж продають з позначкою «Рекомендовано під час посту». Слід зазначити, що будь-які солодощі можна назвати пісними дуже умовно, адже в давнину в піст їх не вживали. А якщо вершкове масло, цукор, яйця, фрукти у їх рецептурі замінені на спред, барвники та ароматизатори, то споживання такої продукції краще обмежити не те що в піст, але й в інші дні.

Ще один рекламний трюк, до якого вдаються наші виробники – це так звані «легкі» майонези. Саме їх нерідко використовують для заправки салатів під час посту. Мовляв, такий продукт і нежирний, і яєць та інших інгредієнтів тваринного походження не містить. Насправді, це великий самообман. Знайте, майонез, згідно з традиційною рецептурою, це не що інше, як збита олія з яєчними жовтками плюс лимонна чи оцтова кислота та спеції. Без додавання жовтків приготувати нормальний майонез неможливо – вода й олія просто розшаруються. Так само, як і бути «нежирним» він не може за своєю природою. Якщо жирність майонезу менша за 56%, можна сміливо говорити про те, що виробник відступив від традиційної рецептури і це допускається чинним стандартом ДСТУ 4487:2005 «Майонези. Загальні технічні умови». Проте, замисліться, за рахунок чого тоді цей продукт вдається збити та роками й за будь-якої температури утримувати у вигляді густої, однорідної маси? 
Відповідь проста: з цією метою соняшникову чи оливкову олію замінюють на гідрогенізовані жири тропічного походження (пальмовий, кокосовий). Ці транс-жири намертво осідають на стінках наших судин, закупорюючи їх та перешкоджаючи нормальному руху крові, накопичуються в клітинах печінки та підшлункової залози.
Температура їх плавлення перевищує температуру людського тіла, що перешкоджає їх нормальному виведенню з організму. Наш організм не здатний перетравлювати та засвоювати ці видозмінені молекули, оскільки вони з’явилися внаслідок хімічних реакцій і людина не зустрічалася з подібним впродовж свого еволюційного розвитку. До того ж, врахуйте, що крім майонезу ми щодня споживаємо ще й інші продукти з транс-жирами, а саме: солодощі, випічку, псевдо-масло тощо. Доведено, що надмірне споживання майонезу на основі тропічних жирів здатне призвести до атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, надлишкової ваги та інших хвороб пов’язаних з порушенням обміну речовин. 

До речі, слід зазначити, що в країнах Європи, подібна продукція з низькою жирністю не має права називатися майонезами, а лише соусами. Та навіть якщо в основі майонезу якісна соняшникова олія, зловживання цим продуктом на користь Вам все одно не піде, адже він надто жирний та ще й містить багато інших сумнівних компонентів. Наприклад, емульгатори, забезпечують майонезу однорідну структуру навіть після тривалого стояння на полицях магазинів у спеку. Щоб майонез успішно зберігався впродовж року, його щедро приправляють консервантами, які не дозволяють розвиватися грибам та бактеріям. Проблема в тому, що ці речовини «за компанію» вбивають у продукті все живе, частина з них всмоктується клітинами нашого організму та завдає йому непоправної шкоди.

Крім вищезазначених речовин, майонез може містити крохмаль, желатин, пектин. На думку багатьох лікарів, цей продукт неможна споживати людям з підвищеною кислотністю, алергією на оцтову кислоту, а також дітям до 9 років. Тож при можливості його краще замінити на сметану. Також можна приготувати майонез в домашніх умовах, але зберігатиметься він всього декілька днів. 

Тож якщо Ви вже вирішили витримати Великий піст, в першу чергу відмовтеся від продуктів, які містять хімічні речовини та всілякі дешеві замінники якісної натуральної сировини. Уважно читайте інформацію про склад продукту та термін його придатності. Пам’ятайте, значно корисніше вміру споживати цукор, сало, сир, масло, м’ясо і таке інше, ніж сумнівну продукцію синтетичного походження, яку організм сприймає, як чужорідну. Сутність посту полягає в утриманні від спокуси, а не в заміні скоромної їжі продуктами-імітаторами. 
Источник: ДП Полтавастандартметрологія
Рекомендуем почитать
03.03
Совершенно не напрасно в повседневной жизни изнурительные и трудноразрешимые проблемы часто характеризуются сугубо медицинским термином «геморро ...  
07.11
При покупці світлодіодної лампи можна виявити лише її найочевидніші недоліки: явне мерехтіння або недостатню яскравість. У той же час, неявні недоліки ...  
30.10
За статистикою кожної другої секунди у світі у когось виникає інсульт, а кожної шостої – від інсульту, на жаль, назавжди переривається одне житт ...  
20.09
Образовательный проект сети лабораторий Синэво — Curiosity Month — рассказал о наиболее частых заблуждениях относительно сдачи и исследова ...  
24.03
Запускаючи кампанію «Дякую, мамо!» напередодні Олімпійських ігор-2016 в Ріо, P&G знову виступає в ролі почесного спонсора мам. ...  
19.01
Радиоволновое лечение получило распространение буквально за последнее десятилетие. Но самому методу гораздо больше лет. Он пришёл к нам из Америки, гд ...  
07.01
Традиции создавать сразу два аромата – «для нее» и «для него» – совсем не много лет. Первым, кто решился на такой  ...  
06.01
Современная мода демократична и может оправдать любое сочетание цветов. И все же для индивидуального стиля важна каждая мелочь! Итак, на что обращаем  ...  
03.11
Хвороба вимагає швидкого діагностування та негайного лікування, щоб уникнути негативних наслідків у вигляді ускладнень, і, врешті-решт, летального рез ...  
22.08
Волосы – визитная карточка женщины и главная ее гордость. Густые и блестящие, заплетенные в красивую косу или просто естественно уложенные, воло ...  
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок